Virossa tasapainoillaan Ukrainan sodan takia nollatoleranssin ja ilmaisunvapauden välillä – venäläisohjaajan elokuva poistettiin viime metreillä Tallinnan elokuvafestivaalin ohjelmasta

Venäläisen Boris Gutsin elokuva Deaf Lovers poistettiin Tallinnan elokuvafestivaalin (PÖFF) Standing with Ukraine -ohjelmasta, vaikka ohjaaja elää pakolaisena Euroopassa ja on toistuvasti puhunut Putinin hallintoa vastaan. VAPAA LUKUOIKEUS

Eveliina Talvitie
Boris Gutsin elokuvan poistaminen Tallinnan filmifestivaalin ohjelmistosta on esimerkki siitä, miten vaativaa on tasapainoilla taiteellisen ilmaisunvapauden ja poliittisen nollatoleranssipaineen keskellä. Kuva: PÖFF

Ukrainan valtion elokuvavirasto tulkitsi, että venäläisen ohjaajan Boris Gutsin Deaf Lovers – elokuvan sisällyttäminen Tallinnan PÖFF-elokuvafestivaalin ohjelmistoon ​​sisältää Venäjän aggressiota oikeuttavan propagandan riskin ja vaikeuttaa näin omalta osaltaan ukrainalaisen todellisuuden ymmärtämistä. 

Elokuva kertoo ukrainalaisen tytön ja venäläisen pojan rakkaussuhteesta, jonka Ukrainan sota tuhoaa. Festivaalin johtaja Tiina Lokkin mukaan PÖFF päätyi poistamaan elokuvan Standing with Ukraine -ohjelmistosta asian herättämän voimakkaan vastareaktion takia. 

”Tämä oli kärjistyneessä tilanteessa ainoa oikea päätös. Uskomme kuitenkin edelleen, että Deaf Lovers on taiteellisesti voimakas sodanvastainen teos.” 

Ohjaaja Boris Guts lähti Venäjältä maan hyökättyä Ukrainaan, ja on asunut pakolaisena eri Euroopan maissa. Tällä hetkellä hän elää Serbiassa. Guts on toistuvasti puhunut Venäjän hyökkäyssotaa ​​ja Putinin hallintoa vastaan. 

Deaf Lovers on pienellä budjetilla virolaisen Max-Grip -studion kanssa toteutettu independent-elokuva, jota kuvattiin Istanbulissa kansainvälisen kuvausryhmän kanssa.

Gutsin edellinen elokuva, Minsk, kuvattiin Virossa. Viron elokuvainstituutin ja kulttuurirahaston tukema elokuva kertoo vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeisistä traagisista tapahtumista Valko-Venäjällä. 

Minsk-elokuva on kielletty Valko-Venäjällä ja Venäjällä, mutta se esitettiin vuonna 2022 lähes 20 kansainvälisellä elokuvafestivaalilla, mukaan lukien PÖFF. 

Kulttuuriministeriön nollatoleranssi ja sen poikkeukset

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut merkittävästi Viron kulttuurikentän toimintaan  ja muuttanut myös kulttuuriministeriön ulkosuhteiden painopistettä. Ministeriö lopetti kaiken kulttuuriyhteistyön Venäjän kanssa 24. helmikuuta 2022, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Kulttuuriministeriön kansainvälisen yhteistyön johtaja Meelis Kompuksen mukaan ministeriöllä on nollatoleranssipolitiikka venäläisille ja valkovenäläisille luovien alojen ihmisille, jotka ovat esiintyneet tai toimineet Venäjällä tai Valko-Venäjällä täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen.

Monet kulttuuri-instituutiot ovat mukailleet ministeriön linjausta ja rajoittaneet yhteistyötä myös virolaisten taiteilijoiden kanssa. Valtion konsertti-instituutti (Eesti Konsert) ei esimerkiksi enää tee yhteistyötä virolaisen kapellimestari Andres Mustosen kanssa hänen esiinnyttyään Venäjällä keväällä 2023. 

Meelis Kompus tarkentaa, että tilanne on kuitenkin toinen, mikäli Venäjän tai Valko-Venäjän kansalainen on julkisesti ilmaissut vastustavansa Venäjän sotaa Ukrainassa tai on esimerkiksi mustalla listalla Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

”Venäjän ja Valko-Venäjän kansalainen on tervetullut esiintymään Viroon, mikäli on polttanut kaikki sillat Putinin hallinnon kanssa.”

Tasapainoilua vapauden ja nollatoleranssin välillä

PÖFF lopetti vuonna 2022 Venäjän ja Valko-Venäjän valtion rahoittamien elokuvien näyttämisen.  

Politiikassakin aikoinaan vaikuttanut Tiina Lokk korostaa, että Tallinnan elokuvafestivaali on aina pitänyt ovet auki riippumattomille demokraattisia arvoja edustaville elokuvantekijöille, joita yritetään vaientaa.

”Vallassa olevien poliitikkojen pyrkimys valvoa, kuka tekee elokuvia ja mitä niissä käsitellään, ei rajoitu vain diktaattorien johtamiin valtioihin vaan näkyy monien muidenkin maiden tilanteissa. Velvollisuutemme on kiinnittää tähän huomiota ja tukea kaikkia elokuvantekijöitä, jotka puolustavat itsenäisyyttään.”

Boris Gutsin elokuvan poistaminen ohjelmistosta on esimerkki siitä, miten vaativaa on tasapainoilla taiteellisen ilmaisunvapauden ja poliittisen nollatoleranssipaineen keskellä.  

Deaf Lovers -elokuvassa ukrainalaisen tytön ja venäläisen pojan välinen rakkaus muuttuu sodan takia mahdottomaksi. Elokuvan lopussa tyttö toteaa, että parin rakkaus saattaa olla mahdollista vasta sadan vuoden kuluttua.

”Elokuva on metafora siitä, miten Ukraina irtautuu Venäjän imperiumista”, Lokk tulkitsee.

Tämän sisällön mahdollistaa Tallinnan kaupunki.
Journalistinen päätösvalta on MustReadin toimituksella.

Piditkö artikkelista?

Rekisteröidy ja kokeile MustReadia 14 päivää maksutta

Keskustelu

Tätä juttua ei ole vielä kommentoitu.

Jätä kommentti