Ruoka ja elintarvikeketju – ilmestyy noin 4 kertaa vuodessa
7.11.2024
Ruoka-alan yritys kasvaa, kun se miettii, mistä vanhasta voi päästää irti, ja käyttää aikansa uusiin mahdollisuuksiin. Tämä Juustoportin Timo Keski-Kasarin kasvuresepti on toiminut myös vaikeampina aikoina.
Tässä kirjeessä keskitytään erityisesti elintarvikealan pk-yritysten kasvumahdollisuuksiin.
- Miten pk-ruokayritykset hyödyntävät ulkoistettua tuotekehitystä?
- Tuottaako tv-ohjelma Suomalainen menestysresepti kestävää kasvua?
- Uskaltaako pieni ruokayritys lähteä vientimarkkinoille?
Näihin kysymyksiin vastaavat Keski-Kasarin lisäksi Foodwestin toimitusjohtaja Harri Latva-Mäenpää ja SOK:n marketkaupan ryhmäpäällikkö Juha Nieminen.
Lue koko kirje!9.4.2024
Parin miljardin arvosta lisää työpaikkoja, investointeja ja voittoa yrityksille noin kymmenessä vuodessa – näin näkee Luonnonvarakeskuksen selvitys ruoka-alan kasvupotentiaalin. Kuulostaa hyvältä, mutta miten tähän päästään, kun alan kasvu on ollut jo pitkään vaatimatonta ja tämänhetkinen tilanne näyttää vielä nihkeämmältä?
Mahdollisuuksia on, sanovat Valion johtaja Harri Kallioinen ja Luken tutkija Csaba Jansik. Kallioinen kertoo, mitä Business Finlandin veturiyritykseksi päässyt Valio tavoittelee Food 2.0 -hankkeella. Jansik paljastaa, mihin suomalaisyritysten elintarvikevienti on tähän asti tyssännyt ja mitä sille pitäisi tehdä.
Lue koko kirje!14.12.2023
Suomalaisten ruokailutottumukset ovat vuosikymmenten mittaan muuttuneet, mutta tietyt perusongelmat pysyvät. Ensi vuonna saamme uudet ravitsemussuositukset, jotka perustuvat pohjoismaisiin suosituksiin. Niissä on nyt ensi kertaa otettu huomioon myös ruokavalion ilmastokestävyys, miten se näkyy meillä? Uutiskirjeessä aihetta pohtivat ravitsemussuosituksia laativa professori Ursula Schwab, THL:n erikoistutkija Niina Kaartinen ja Leijona Cateringin Mika Parviainen.
Lue koko kirje!12.9.2023
Ruoan kallistuminen parin viime vuoden aikana on ollut aivan ennennäkemätöntä. EU-jäsenyyden aikana olemme ehtineet tottua hyvin maltilliseen hintakehitykseen.
Pahin nousupiikki on ehkä nyt koettu, mutta lähtikö liikkeelle pitkäaikaisempi inflaatiokierre? Kenen nahoissa kallistuminen tuntuu eniten, muuttuvatko voimasuhteet ruokaketjussa?
Näihin kysymyksiin uutiskirjeessä vastaavat PTT:n Sari Forsman-Hugg, Raision Annika Boström-Kumlin ja Keskon Harri Hovi.
Lue koko kirje!
21.6.2023
Suomella on paljon valtteja, kun pitää tuottaa puhdasta ruokaa. Maailman kriisit ovat kuitenkin herättäneet siihen, että elintarviketuotanto on vahvasti riippuvainen tuontipanoksista, kuten lannoitteista.
Luomutuotanto voi parhaimmillaan vahvistaa huoltovarmuutta, vauhdittaa elintarvikevientiä, tehdä viljelijän työstä kannattavampaa ja tukea myös ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteiden saavuttamisessa. Miksi se ei siis kasva paljon nykyistä reippaammin?
Asiaa pohtivat uutiskirjeessä Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen, Helsingin Mylly Oy:n kaupallinen johtaja Jarkko Tuomola ja luomuviljelijä Mikko Laitila.
Lue koko kirje!28.3.2023
Viinit ruokakauppoihin on kiista, jota on eri muodoissa käyty yli 15 vuotta, mutta tänä vaalikeväänä asiaa on edistetty erityisen pontevasti. Vahvimmin viinien vapauttamista ajaa päivittäistavarakauppa, ja tiukin vastustaja on THL.
Miten vapauttaminen vaikuttaisi kaupan kilpailutilanteeseen, kansanterveyteen ja valtion verotuloihin? Uutiskirjeessä debattiin osallistuvat PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto ja Keskon toimialajohtaja Ari Akseli, Suomen Alkoholijuomakauppa ry:n toiminnanjohtaja Susanna Heikkilä ja THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä.
Lue koko kirje!13.12.2022
Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) jumiutti alan toimijoiden huolella valmisteleman ilmastoruokaohjelman. Tarkoittaako tämä, että ruokaketjun ilmastopäästöjen vähentäminen on toivoton tehtävä? Ja tarkoittaako kestävä ruokaketju sitä, että kaikkien pitää ryhtyä vegaaneiksi?
Ei sentään, arvioivat tässä uutiskirjeessä MTK:n Päivi Nerg, Suomen ympäristökeskuksen Minna Kaljonen ja Valion Juha Nousiainen.
Kirjeestä selviää myös, minkä raaka-aineen käyttöä lisäämällä meidän kaikkien on helppo muuttaa ruokavaliota nykyistä kestävämmäksi – se löytyy usein myös joulupöydästä.
22.9.2022
Energiakriisi iskee yhteiskunnan joka kolkkaan, eikä ruokasektori ole poikkeus. Kriisin vaikutusta tarkastellaan elintarvikeketjun eri osissa – maataloudessa, teollisuudessa ja kaupassa.
Tähän aiheeseen meitä johdattavat S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho, Valion yhteiskuntasuhdejohtaja Anna-Kaisa Auvinen ja Reinu Econ -konsulttitoimiston perustaja, maatalousekonomisti Kyösti Arovuori.
Lue koko kirje!14.6.2022
Venäjän hyökkäys on ajanut maailman ruokakriisiin. Tämän kertainen kirjeen aihe – ruokaturva – on siksi valitettavan ajankohtainen.
Suomessakin ruoan hinnat nousevat rakettimaisesti.
Loppuuko ruoka maailmasta? Entä Suomesta?
Aiheesta puhumassa Suomen parhaat asiantuntijat: E2:n Kaisa Karttunen, Luken Jyrki Niemi ja Suomen Lähetysseuran Elina Lehikoinen.
Kalan hinta on noussut vielä nopeammin kuin muiden elintarvikkeiden. Kirjeessä kysytään Kalaneuvos Oy:n Toni Hukkaselta, mistä on kysymys.
Lue koko kirje!11.3.2022
MustRead Ruoka & Juoma -kirjeen aiheena on tällä kertaa ruoan vienti.
Ainakin me itse olemme sitä mieltä, että suomalainen ruoka on maailman puhtainta, turvallisinta ja antibioottivapainta.
Miksei se sitten käy kaupaksi?
Vastaamassa kiinnostava joukko ihmisiä.
Entinen liikenneministeri (kesk.) ja hallitusammattilainen Anne Berner selvittää parhaillaan maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta mahdollisuuksia kolminkertaistaa elintarvikevienti. Selvitys julkaistaan ensi viikolla. Berner puhuu viennin mahdollisuuksista.
Lihankorvikeyritys Meeatin toimitusjohtaja Mikko Karell kertoo kunnianhimoisista laajenemissuunnitelmistaan. Tuleeko Suomesta kasvilihan mahtimaa?
Luken tutkimuspäällikkö Hanna-Maija Karikallio antaa faktatietoa elintarvikeviennistä ja Food from Finland -vienninedistämisohjelman johtaja Esa Wrang kertoo julkisen sektorin ponnisteluista viennin hyväksi.
Asiaa myös pakotteiden vaikutuksesta.
Lue koko kirje!24.9.2021
Kirje selvittää, voidaanko ihmisiä ohjata syömään terveellisemmin verotuksen avulla.
Kysymykseen auttavat vastaamaan hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä, tutkimusprofessori Tuomas Kosonen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta VATTista ja SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.
Bonuksena tietenkin jo perinteeksi muodostunut Hessun Juoma & Jaloste -pikatesti.
Lue koko kirje!9.6.2021
Mitä tekee elintarvikevaltuutettu Olli Wikberg? Elintarvikelaki uudistuu ja antaa viranomaisille uusia valtuuksia. Haastattelussa maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm. Blogissa kerrotaan, mistä elintarvikkeiden arvo muodostuu ja miksi tuottaja saa niin pienen osan ruoan hinnasta.
Lue koko kirje!12.3.2021
Huippukokki Henri Alén patistaa ruokainnovaatioihin. Toimittaja vierailee ikkunattomassa bunkkerissa sijaitsevalla maatilalla. Voiko ruoalla tehdä rahaa? Kysymykseen vastaa Nordic Food Tech VC -rahaston Pekka Siivonen-Uotila. Plus asiaa pekonista.
Lue koko kirje!